Bezienswaardigheden

Pegasus Bridge met museum

Pegasus Bridge met museum in Ranville

Pegasus bridge

Pegasus Bridge is een iconische brug in Normandië, Frankrijk, die een belangrijke rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. De brug is vernoemd naar het mythische gevleugelde paard Pegasus en staat bekend als een van de eerste doelen die werden veroverd door geallieerde troepen tijdens de D-Day invasie op 6 juni 1944. Het Mémorial Pegasus is een museum in de Franse plaats Ranville, vlak bij de Pegasusbrug over het kanaal van Caen. De brug verbindt Ranville met de plaats Bénouville.

Op 6 juni 1944, tijdens Operatie Overlord, landden geallieerde troepen op de stranden van Normandië en begonnen ze hun aanval op de Duitse bezetters. Een van de belangrijkste doelen was het veroveren van de brug over de rivier de Orne, die door de Duitsers werd gebruikt als een verdedigingspunt. Na een hevige strijd slaagden de geallieerden erin om de brug te veroveren en het was een keerpunt in de oorlog.

Het belang van Pegasus Bridge kan niet worden overschat, omdat het de eerste keer was dat geallieerde troepen erin slaagden om een belangrijk strategisch doelwit te veroveren tijdens Operatie Overlord. Het gaf de geallieerden niet alleen een tactisch voordeel, maar het gaf ook de soldaten een boost in moraal en vertrouwen. Het was een symbool van moed en vastberadenheid, en het werd al snel bekend als de “eerste brug naar bevrijding”.

Vandaag de dag is Pegasus Bridge met museum een belangrijke toeristische attractie en biedt het een unieke ervaring voor bezoekers om meer te leren over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de rol die de brug heeft gespeeld in de geschiedenis. Het Pegasus Bridge museum is een belangrijk onderdeel van deze ervaring en biedt een diepgaande blik op de gebeurtenissen rondom de brug tijdens de oorlog.

Pegasus Bridge en het museum zijn een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis

Pegasus Bridge

Het museum is gevestigd in het voormalige Pegasus Café, waar de Britse troepen zich voorbereidden op hun missie om de brug te veroveren. Het gebouw is zorgvuldig gerestaureerd en bevat een schat aan historische artefacten, foto’s en documenten die het verhaal van de brug en de invasie vertellen. Bezoekers kunnen ook een replica van een Horsa zweefvliegtuig bekijken, het type dat werd gebruikt om de troepen naar de overkant van de brug te brengen.

Naast het museum, kunnen bezoekers ook andere plaatsen van historisch belang bezoeken, zoals de nabijgelegen begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten ter ere van de gevallen soldaten. Het is een ontroerende en gedenkwaardige ervaring om deze plek te bezoeken en de geschiedenis van Pegasus Bridge te ervaren.

Een ander belangrijk aspect van het museum is het herdenkingsmonument dat buiten staat. Hier kunnen bezoekers hun respect betuigen en even stilstaan bij degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van ons allemaal. Dit monument is een blijvende herinnering aan de offers die zijn gebracht en dient als een ontroerende herinnering aan de gebeurtenissen op Pegasus Bridge.

Een van de hoogtepunten van het museum is de mogelijkheid om de brug zelf te bekijken. De originele Pegasusbrug is vervangen door een nieuwere versie, maar het originele brugdek is nog steeds te zien in het museum. Bezoekers kunnen over de brug lopen en zich voorstellen hoe het geweest moet zijn voor de soldaten die op die historische dag de oversteek maakten.

Lezingen en rondleidingen

Naast de brug en het museum, biedt Pegasus Bridge ook een educatief centrum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de invasie en de impact ervan op de oorlog en de wereldgeschiedenis. Er worden regelmatig lezingen en rondleidingen georganiseerd door ervaren gidsen, die diepere inzichten bieden in de gebeurtenissen en de historische context ervan.

Een bezoek aan Pegasus Bridge en het museum is niet alleen een kans om meer te weten te komen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook om eer te bewijzen aan de soldaten die hebben gevochten voor onze vrijheid. Het is een emotionele en gedenkwaardige ervaring die bezoekers zal inspireren en aanzetten tot reflectie.

Openingstijden

Het museum is geopend van maart tot begin november en biedt regelmatig speciale evenementen en tentoonstellingen. Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken voor groepen en scholen, waarbij het programma kan worden aangepast aan de leeftijd en interesses van de bezoekers.

Tot slot biedt Pegasus Bridge ook een breed scala aan souvenirs en boeken in de cadeauwinkel, waarmee bezoekers hun ervaring kunnen vastleggen en hun kennis kunnen verdiepen.

De afstand van Brussel naar Ranville met de auto bedraagt 5 uur en 24 min.

Kaarten zijn hier vooraf online te bestellen

Powered by GetYourGuide

 

Hotels in Normandië

Normandië