Fietsvakantie in Frankrijk

Fietsvakantie in Frankrijk, het land van de Tour de France

Als er een land is dat bekend staat als de plek om te fietsen, dan is dat Frankrijk wel. Wat kun je van een fietsvakantie in Frankrijk eigenlijk allemaal verwachten? Eigenlijk niet veel minder of meer dan dat je van een gewone reis door Frankrijk verwacht. Prachtige natuur, een glooiend berglandschap met uitzicht op de indrukwekkende Franse alpen, heerlijke wijnen en lekker eten. Wonderschone natuur en de sfeer en cultuur die je alleen in Frankrijk treft.

Ieder deel van het land heeft zijn eigen schatten en het is dan ook moeilijk te vergelijken. Ben je een echte fietsliefhebber, dan moet je natuurlijk de klassiekers zoals de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux proberen te beklimmen. Daarnaast biedt Frankrijk ook genoeg routes en trips voor wat minder ervaren fietsers. Je kunt je goedkope fietsvakantie in Frankrijk zoals in groepsverband boeken als in de vorm van een individuele reis.

Bekende streken: Bourgondië en de Provence

Frankrijk heeft een aantal bekende gebieden, waarvan Bourgondië en de Provence er twee zijn. De Provence is een echte wielrenplek, waar je ruim 1500 kilometer aan paden hebt, ook uitermate geschikt voor mountainbiken. Wil je dus een meer sportiever element plakken aan je fietsvakantie in Frankrijk, dan kun je ervoor kiezen om ook een stuk van de route te doen op de mountainbike. De Provence is helemaal ingericht op fietsen, dus eigenlijk heb je daar geen vast vertrekpunt voor de vele routes. In Bourgondië kun je kiezen uit vijf grote routes die je leiden door de wijngaarden en de grote kanalen: Canal du Nivernais, Canal du Bourgogne en Canal du Centre.

In Bourgondië heb je weinig last van hoogteverschillen zoals je die wel zult tegenkomen in de Provence. Ook zijn de wegen rustig en heb je vaak weinig last van het overige verkeer. Een ideale fietsvakantie in Frankrijk dus als je ervoor kiest om met kinderen op reis te gaan of het even rustig aan wilt doen en wilt genieten van de natuur in plaats van je druk te moeten maken om de andere weggebruikers. Interessant aan Frankrijk is dat er genoeg huisjes (al dan niet van particulieren) te huur zijn om in te overnachten.

Je kunt dus eens voor iets anders kiezen dan de meer traditionele overnachting in een bed en breakfast of hotel. Bij een georganiseerde trip wordt vaak je bagage al overgebracht naar de volgende rustplaats. Kies je voor een eigen geplande reis, dan kun je ook wat langer op bepaalde plekken blijven. Zeker als je een huisje hebt gehuurd, is het leuk om vanuit een uitvalsbasis de omgeving per fiets te verkennen.

Op avontuur in Parijs per fiets

Fietsen in Parijs lijkt een onmogelijke uitdaging. Als je kijkt naar al het verkeer in de metropool. Toch is Parijs vrij fietsvriendelijk en zijn er genoeg trips en tours te boeken per fiets om deze prachtige stad te verkennen. Fietsen langs de Eiffeltoren is net zo’n belevenis als dat het klinkt en zou eigenlijk op je fietsvakantie in Frankrijk niet mogen ontbreken. Maar je kunt per fiets alle bezienswaardigheden van Parijs gewoon bezoeken.

Denk bijvoorbeeld aan Père Lachaise, de bekende begraafplaats, of het Louvre. Het kan verstandig zijn om een georganiseerde tour te boeken als je Parijs per fiets wilt gaan verkennen. In Parijs zelf zijn genoeg bureaus die dit soort tours voor je kunnen boeken. Vaak zijn er verschillende pakketten te boeken, waardoor je zelf kunt bepalen hoe lang je wilt fietsen en welke bezienswaardigheden je allemaal wilt gaan bekijken. Ook zijn er speciale tours per e-bike te boeken. Dus als je je eigen fiets tijdens je fietsvakantie eens wilt laten staan en wilt kiezen voor het gemak van een elektrische fiets, dan kan dat gewoon.