Sainte-Mère-Église een pittoresk stadje gelegen in het departement Manche in Normandië, Frankrijk. Het staat vooral bekend om zijn rol tijdens de invasie van Normandië in de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste stad die werd bevrijd door de geallieerden op 6 juni 1944 en heeft sindsdien een belangrijke plaats in de geschiedenis van de oorlog. Het is nu een schilderachtig stadje met ongeveer 2000 inwoners

Een van de meest opvallende kenmerken van Sainte-Mère-Église is de gotische kerk die boven het dorp uitsteekt. Deze kerk, gewijd aan de Maagd Maria, dateert uit de 12e eeuw en speelde een belangrijke rol tijdens de invasie van Normandië. Het werd het middelpunt van de gevechten tussen de geallieerden en de Duitse troepen en werd zwaar beschadigd. Het is herbouwd en staat nu bekend als de “Airborne Church“, vanwege de beroemde gebeurtenis die daar plaatsvond tijdens de invasie.

Sainte-Mère-Église

Op 6 juni 1944, terwijl de eerste Amerikaanse parachutisten landden in Sainte-Mère-Église, raakte een van hen, John Steele, verstrikt in de kerktoren. Hij hing daar urenlang vast en deed alsof hij dood was, terwijl de gevechten onder hem woedden. Uiteindelijk werd hij gevangen genomen door de Duitsers, maar later werd hij bevrijd door de Amerikanen. Deze gebeurtenis en de parachutisten die in het dorp landden, zijn te zien in de film “The Longest Day“, die de invasie van Normandië uitbeeldt.

Vandaag de dag is Sainte-Mère-Église een populaire toeristische bestemming voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. De Airborne Church is nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid en er is een museum gewijd aan de invasie van Normandië en de rol van het dorp daarin. Elk jaar wordt op 6 juni, de D-Day herdenking gehouden in Sainte-Mère-Église, waarbij veteranen en hun families samenkomen om degenen te herdenken die hebben gevochten en gestorven tijdens de invasie.

Sainte-Mère-Église

Naast het historische aspect biedt Sainte-Mère-Église ook een rustige en ontspannen sfeer. De stad is omgeven door prachtige landschappen en groene velden, perfect voor lange wandelingen of fietstochten. Het is ook een goed startpunt voor het verkennen van de nabijgelegen stranden en andere historische bezienswaardigheden, zoals de beroemde Pointe du Hoc en de stranden van Utah en Omaha.

Ideaal voor de wandelaars en fietsers

Voor degenen die op zoek zijn naar een actievere vakantie, biedt Sainte-Mère-Église verschillende mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Het platteland rondom de stad is ideaal om te wandelen of te fietsen, en er zijn ook mogelijkheden om te paardrijden of te kajakken in de nabijgelegen rivieren. Voor een rustigere dag kunt u genieten van een picknick aan de oevers van de La Merderet-rivier, of een bezoek brengen aan de prachtige tuinen van het Sainte-Mère-Église kasteel.

Naast zijn oorlogsgeschiedenis heeft Sainte-Mère-Église ook een charmant Frans plattelandskarakter. Het dorp heeft een kleine markt, cafes en restaurants waar je kunt genieten van lokale gerechten. Er worden ook regelmatig festivals en evenementen gehouden, waaronder een jaarlijkse kermis en een middeleeuws festival.

Culinair Frankrijk

Na een dag vol avontuur en verkenning, kunt u ontspannen in een van de vele gezellige cafés en restaurants in de stad. Geniet van een heerlijke maaltijd met lokale specialiteiten, zoals zeevruchten en normandische appeltaart, terwijl u geniet van het rustige tempo van het leven in Sainte-Mère-Église. Voor een avondje uit, kunt u een bezoek brengen aan de plaatselijke bioscoop of een voorstelling bijwonen in de oude kerk die nu dienst doet als cultureel centrum.

Kortom, Sainte-Mère-Église is niet alleen een charmant Frans dorpje, maar ook een belangrijke historische locatie die een belangrijke rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. Het is een plek die u niet mag missen als u geïnteresseerd bent in geschiedenis en oorlog, en ook een geweldige bestemming voor een ontspannen vakantie op het platteland van Frankrijk.

Bereikbaarheid

De reisafstand van Brussel naar Sainte-Mère-Église met de auto bedraagt 5 uur en 50 min

Nu nog even een hotel boeken en u kunt op weg naar Sainte-Mère-Église

 

Hotels in Normandië

Overnachtingsmogelijkheden kunt u ook hier vinden:

 

Kaart Normandë

KLIK OP DE KAART OM VERDER TE GAAN

Klik op de kaart voor een grotere weergave

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Normandië