Kust batterij Longues-sur-Mer is een historische militaire site gelegen aan de kust van Normandië in Frankrijk. Het werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Atlantikwall, een uitgebreid verdedigingssysteem langs de kust van Europa. Het is een van de weinige overgebleven Duitse vestingwerken uit de Tweede Wereldoorlog

Deze kust batterij was een belangrijk strategisch punt voor de Duitsers en speelde een cruciale rol in de operaties tijdens D-Day. Het bestond uit vier grote bunkers, elk bewapend met een 150mm kanon. Deze kanonnen hadden een bereik van maximaal  kilometer en konden daarmee zowel land- als zeedoelen raken.

Kust batterij Longues-sur-Mer

De kust batterij bevindt zich op een strategische locatie, tussen Omaha Beach en Gold Beach, twee van de landingszones die werden gebruikt tijdens de invasie. Het doel van de batterij was om de kustlijn te verdedigen tegen mogelijke aanvallen vanuit zee. Het bestond uit vier zware kanonnen, elk met een bereik van 21 kilometer, en een aantal kleinere wapens.

Na de geallieerde landing op 6 juni 1944 werden de Duitse troepen gedwongen zich terug te trekken naar de kust batterij van Longues-sur-Mer. De geallieerden hadden echter al een plan om de batterij te veroveren en haar wapens uit te schakelen. Tijdens de nacht van de landing voerden commando’s van de Britse Royal Engineers een succesvolle aanval uit op de batterij, waardoor de kanonnen werden uitgeschakeld en de Duitse troepen werden aangehouden.

Open voor publiek

Tegenwoordig is Kust batterij Longues-sur-Mer open voor het publiek als een herdenkingsplaats voor de gruwelen van de oorlog. Bezoekers kunnen de bunkers en kanonnen verkennen en krijgen inzicht in de geschiedenis en de strategische betekenis ervan. Een bezoek aan deze site biedt een unieke gelegenheid om de overblijfselen van de oorlog van dichtbij te ervaren en om te begrijpen hoe belangrijk deze locatie was tijdens de landing op D-Day.

Naast de kanonnen bieden de bunkers en loopgraven een kijkje in het leven van de Duitse soldaten die hier gestationeerd waren. De kustbatterij was zwaar bewapend en had genoeg voorraden om de soldaten maandenlang te voeden en te beschermen. Te midden van de overblijfselen van betonnen muren en kazematten, is het moeilijk voor te stellen hoe de soldaten hier hebben geleefd en gevochten.

Bunkers en de historische kanonnen

De belangrijkste kenmerken van Kust batterij Longues-sur-Mer zijn de indrukwekkende bunkers en de historische kanonnen. De bunkers zijn gebouwd met beton en hebben dikke muren en een bovenste platform met schietgaten. Vanaf hier konden de Duitse soldaten de omgeving observeren en vuren indien nodig. De kanonnen zijn nog steeds zichtbaar en bieden een beeld van de kracht en het bereik van deze wapens tijdens de oorlog.

Een ander kenmerk van Kust batterij Longues-sur-Mer is het prachtige landschap dat het omringt. De batterij ligt op een klif met uitzicht op de zee en biedt een prachtig uitzicht op de kust van Normandië. Bezoekers kunnen hier genieten van een wandeling en de serene omgeving ervaren terwijl ze meer te weten komen over de geschiedenis van de site.

Een bezoek aan Kustbatterij Longues-sur-Mer is een indrukwekkende en soms emotionele ervaring. Het is een herdenkingsplaats voor de soldaten die tijdens de oorlog hebben gestreden en een symbool van de moed en opoffering die nodig waren om de wereld te bevrijden van de nazi-bezetting. Het is een belangrijke herinnering aan ons verleden en een eerbetoon aan degenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Normandië