Bezienswaardigheden

Arromanches met het landingsmuseum

Arromanches met het Landingsmuseum( D-Day Museum):Een Eerbetoon aan de Tweede Wereldoorlog

Arromanches met het landingsmuseum

Arromanches ,met het landingsmuseum, is een dorpje gelegen aan de Normandische kust in Frankrijk. Het is een populaire toeristische bestemming vanwege de rol die het heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de invasie van Normandië op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day, was Arromanches de locatie van de kunstmatige haven die door de geallieerden werd gebouwd. De haven, genaamd Mulberry Harbour was essentieel voor de bevoorrading van de troepen die Normandië binnenvielen.

Het Landingsmuseum in Arromanches, ook wel bekend als Musée du Débarquement of het nieuwe D-Day Museum, is gewijd aan de gebeurtenissen van D-Day en de invasie van Normandië. Het museum biedt bezoekers een unieke en educatieve ervaring door middel van tentoonstellingen, multimedia-installaties en originele artefacten. Het is een belangrijke locatie voor het begrijpen en herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de invloed ervan op de lokale gemeenschap. Het allereerste museum, ontworpen om 6 juni 1944 en de Slag om Normandië te herdenken, werd in 1954 in Arromanches geopend, slechts negen jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Dit museum bleef bijna zeventig jaar open. Naarmate de tijd verliep, bleek het gebouw te klein voor zijn doel en onhandelbaar voor moderne museumtentoonstellingen en programma’s, wat leidde tot de beslissing om het museum opnieuw op te bouwen en uit te breiden. Gelukkig werd er een nieuwe site gevonden tegenover het voormalige gebouw en in 2020 begon de bouw van het nieuwe ‘Musée du Débarquement’. Na dertig maanden werken opende het prachtige nieuwbouw op zaterdag 1 april 2023 haar deuren voor het publiek.

De belangrijkste functie van het Landingsmuseum is het informeren van bezoekers over de geschiedenis van D-Day en het belang ervan in de oorlog. Door middel van interactieve displays en audiovisuele presentaties worden bezoekers meegenomen door de gebeurtenissen van de invasie. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie van originele tanks, vliegtuigen en andere oorlogsvoertuigen die werden gebruikt tijdens de invasie.

Arromanches met het landingsmuseum

Een ander interessant aspect van het Landingsmuseum is de interactieve tentoonstelling die bezoekers de mogelijkheid biedt om een ​​idee te krijgen van hoe het leven was voor soldaten en burgers tijdens de oorlog. Dit omvat een loopgraaf, een schuilkelder en een gereconstrueerde straat uit de jaren 40. Bezoekers kunnen ook authentieke voorwerpen uit die tijd aanraken en zelfs militaire voertuigen verkennen.

Een andere belangrijke functie van het museum is het behoud en de presentatie van de overblijfselen van de Mulberry Harbour. Bezoekers kunnen nog steeds de betonnen pilaren zien die werden gebruikt voor de haven en een deel van het drijvende ponton die nu dienst doet als terras voor het museum. Deze overblijfselen zijn een unieke en indrukwekkende herinnering aan de enorme inspanning die werd geleverd om de haven te bouwen en zijn van onschatbare waarde voor het begrijpen van de geschiedenis van de invasie.

Het Landingsmuseum heeft ook een belangrijke educatieve functie. Het biedt educatieve rondleidingen aan scholen en groepen, waarbij de geschiedenis van D-Day en de invloed ervan op de lokale gemeenschap wordt uitgelegd. Het museum heeft ook educatieve programma’s voor kinderen, waaronder speurtochten en workshops, om de jongere generatie te betrekken bij het begrijpen en herdenken van deze belangrijke gebeurtenis.

Het museum organiseert regelmatig herdenkingsceremonies en evenementen die bijdragen aan het historische en culturele erfgoed van Frankrijk.

Tot slot fungeert het Landingsmuseum als een gedenkplaats voor degenen die hun leven hebben gegeven tijdens de invasie. Het museum heeft een indrukwekkend monument dat is opgericht ter ere van alle soldaten die vochten en stierven tijdens de invasie van Normandië. Het is een rustige en respectvolle plek om te herdenken en te eren.

In conclusie, Arromanches met het landingsmuseum is een belangrijke en fascinerende bestemming die bezoekers een dieper inzicht geeft in de geschiedenis van D-Day en de impact ervan op de lokale gemeenschap. Met functies zoals educatieve rondleidingen, interactieve displays, originele overblijfselen en een gedenkplaats, biedt het museum een unieke en memorabele ervaring voor alle bezoekers. Het is een eerbetoon aan de moed en opoffering van degenen die vochten voor de vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog en een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Frankrijk.

De afstand van Brussel naar Arromanches-les-Bains met de auto bedraagt 5 uur en 52 min.

Bedankt voor het lezen en laten we nooit vergeten wat er hier is gebeurd.

Het Musée du Débarquement
Place du 6 juin
14 117 Arromanches-les-Bains
+33 (0)2 31 31 32
[nl)musee-arromanches.fr
https://musee-arromanches.fr/nl/

Hotels in Normandië

Toegangskaarten zijn hier vooraf al online te bestellen:

Powered by GetYourGuide

Normandië